Mihin julkisen rahoituksen konsultteja tarvitaan?

5 min lukuaika
17.4.2024

Tämä onkin mielenkiintoinen ja tärkeä kysymys. Inspiraatio tähän artikkeliin lähti kansanedustaja Aura Sallan järjestämästä EU-rahoitusmahdollisuudet kasvuyrityksille -tapahtumasta. Tapahtumassa korostui suomalaisten yritysten heikko edustus EU-rahoituksissa ja kuinka meidän kaltaisemme yritykset ovat tärkeitä tämän edistämisessä. Sen jälkeen olemme tiimin kesken keskustelleet blogin otsikkona olevasta aiheesta, ja halusin tällä blogilla tuoda esiin pohdintojani.

Aloitetaan listaamalla muutamia esimerkkejä rahoitusinstrumenteista, jotka tukevat pk-yritysten kehitystä:

Tempo

Yrityksen kehittämisavustus

Maaseudun tuet

Innovaatioseteli

Market Explorer

Finnvera-lainatakaus

Tässä muutamia esimerkkejä tahoista, hakuportaaleista ja sivuista, joilla on oma roolinsa rahoituksen verkostossa:

Business Finland

ELY

Leader-ryhmät

Ruokavirasto

Hyrrä

EU

EURA

Halusin tällä listauksella osoittaa, että julkisen rahoituksen instrumentteja on laajasti, ja instrumentit ja tahot rakentavat monimutkaisen verkostokokonaisuuden.

Jokaisella verkoston osalla on merkityksensä tiedonjaossa, asiakaspalvelussa ja hakemusten lähettämisessä. Lisäksi esimerkiksi Yrityksen Kehittämisavustus avautuu kausiluonteisesti, ja hakukriteerit muuttuvat hakukierrosten välillä, mikä tuo haasteita yritysten rahoitussuunnitteluun.

Rahoitusinstrumenttien asiantuntijoina tuomme asiakkaille vastauksia rahoitusmuodoista, ymmärrämme kompleksista verkostoa ja seuraamme jatkuvasti muutoksia.

Konsultin hyöty #1: Kompleksisen rahoitusinstrumenttiverkoston ymmärrys

Lisäksi, kun katsoo yllä olevaa listausta, monimutkaisuuden lisäksi yrityksen on vaikea ymmärtää, mihin juuri näitä instrumentteja voi käyttää ja miten ne hyödyttävät yrityksen kehitystä.

Rahoitusinstrumentin sopivuuden selvittämisessä avainosassa ovat rahoituksen tarpeet. Käymme asiakkaidemme kanssa keskustelua esimerkiksi siitä, mitä toimenpiteitä vaaditaan tavoitteiden saavuttamiseen tai kehityshankkeen seuraaviin vaiheisiin. On siis vaikeaa tietää, mikä rahoitusinstrumentti sopii juuri teidän hankkeeseen ja tarpeisiin.

Konsultin hyöty #2: Juuri yrityksen hankkeeseen sopivan rahoitusinstrumentin löytäminen

Miltä rahoituksen hakuprosessi näyttää yrityksessä?

Startupeissa ja pk-yrityksissä rahoitusten hakua edistää usein joku avainhenkilöistä tai jopa toimitusjohtaja. Jos yrityksellä on kehitteillä uusi hanke, ensimmäisiä vaiheita on selvittää julkisen rahoituksen vaihtoehdot. Tämä tarkoittaa soittoja monille eri tahoille, monen eri henkilön kanssa keskustelua ja rahoitusinstrumenttien opiskelua.

Tämän jälkeen seuraa hakemuksen valmistelu, jossain tapauksissa alueiden strategioihin syventyminen ja lopulta hakemuksen rakentaminen. Yritys saa hakemuksen valmiiksi, se lähetetään ja tämän jälkeen voi seurata edestakaista keskustelua ja hakemuksen tarkentamista.

Tässä kohdassa artikkelia olisi hyvä pysähtyä pohtimaan, onko yllä kuvattu prosessi hyödyllistä ajankäyttöä avainhenkilöille tai jopa toimitusjohtajalle.

Konsultin hyöty #3: Avainhenkilöiden ajankäytön optimointi yritykselle tärkeisiin asioihin

Mitä yhteiskunnallisia hyötyjä on julkisen rahoituksen konsultin työssä?

Artikkelin alussa mainittiin siitä, mikä inspiroi minua kirjoittamaan ja jakamaan ajatuksia, ja tässä tuleekin esiin yhteiskunnallinen vaikutus, mikä työllämme on. Kaiken pohjalla on auttaminen.

Julkiset rahoitukset ovat olemassa monesta syystä. Näihin lukeutuvat mm.:

  • Yritysten kansainvälinen kasvu edistää vientiä
  • Innovaatioiden tutkimuksen ja kehityksen tukeminen
  • De Minimis -tuet tarjoavat nopean ja joustavan tuen yrityksille kilpailua vääristämättä
  • Tasavertaisten kehitysmahdollisuuksien mahdollistaminen yrityksille

Uskallan väittää, että viimeinen kohta listauksessa on näistä heikoimmassa tilassa, koska kaikilla yrityksillä ei ole valmiuksia tai resursseja syventyä rahoitusmahdollisuuksiin. Monissa tapauksissa yritykset eivät ole edes tietoisia julkisten rahoitusten vaihtoehdoista. Julkisen rahoituksen ulkopuolelle jää monta kasvukykyistä ja innovatiivista yritystä, mikä nostaa esiin kysymyksen siitä, kuinka tasavertaista julkinen rahoitus on. Meidän missiomme kuuluukin jakaa tietoa julkisista rahoituksista ja tuoda rahoitusvaihtoehdot yritysten tietoisuuteen.

Lue lisää siitä, miten yritykset hyötyvät julkisen rahoituksen hakemisesta aiemmin kirjoittamastamme artikkelista.

Konsultin hyöty #4: Tasavertaisten kehitysmahdollisuuksien mahdollistaminen yrityksille

Miten autamme yrityksiä hakemaan julkista rahoitusta?

Me autamme yrityksiä rahoituksen hakemisessa. Selvitämme puolestanne saatavilla olevat tuet, räätälöimme yrityksenne projektin rahoituskelpoiseksi ja olemme tukenanne koko hakemusprosessin ajan. Hakuprosessi on meidän kauttamme sujuva ja vaivaton, mikä säästää teidän aikaanne ja voitte keskittyä itse liiketoimintaan. Voimme lähteä myös liikkeelle tekemällä teille rahoitussuunnitelman suunnitelmissa tai kehitteillä olevalle hankkeelle.

Kirjoittajasta

Taru toimii Innova Financen operatiivisena johtajana ja hakee rahoitusta yrityksille.

Taru on liikkeenjohdon konsultoinnin ammattilainen ja hänellä on, sekä MBA-tutkinnon tuoma ymmärrys yritysten toiminnasta, että kokemusta liikkeenjohdon konsultoinnista, erityisesti rahoituksen suunnittelusta.

Haluatko lisätietoa yrityksenne rahoitusmahdollisuuksista?
Varaa maksuton kartoituspalaveri

Yhteystiedot

Asiakaspalvelu
info@innovafinance.fi

Varaa maksuton ensitapaaminen rahoituskonsultaatioon, jossa käymme yhdessä läpi juuri sinun yrityksesi tilanteeseen sopivat ratkaisut. Saavuta menestystä yhdessä meidän kanssamme.

Ota yhteyttä

Askeleet onnistumiseen

Valitse sinulle sopiva aika kalenteristamme. Saat parhaan hyödyn irti tapaamisestamme, kun kerrot meille yrityksestäsi ja tavoitteistasi jo ennen sovittua tapaamista.

Tapaamisessa käsittelemme yrityksesi nykytilannetta, tulevaisuudensuunnitelmia ja rahoitusmahdollisuuksia.

Tapaamisen jälkeen teemme teille ehdotuksen, jonka hyväksyttyänne voimme alkaa rahoitushakemuksen tekemisen.

Yhteistyömme alkaa tästä hetkestä. Pyrimme tarjoamaan ratkaisuja, jotka sopivat sinun yrityksesi tarpeisiin, ja tukevat sen kasvua ja kehitystä.

Varaa aika kalenterista
Innova Finance
Yrityksen nimi
Y-tunnus
Sähköposti
Puhelinnumero
Yhteyshenkilö
Missä voisimme auttaa?
Kiitos! viestisi on lähtenyt
Oops! Something went wrong while submitting the form.